Martin Greenfield

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Martin Greenfield
Rodné jménoMaxmilian Grünfeld
Narození9. srpna 1928
Pavlovo
Úmrtí20. března 2024 (ve věku 95 let)
Manhasset
Povoláníkrejčí a podnikatel
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Martin Greenfield (narozen jako Maxmilian Grünfeld, 9. srpna 1928,[1] Pavlovo, Podkarpatská Rus, Československo20. března 2024, Manhasset, Long Island, USA) byl americký krejčovský mistr sídlící v newyorské čtvrti Brooklyn. Jeho společnost Martin Greenfield Clothiers se specializuje na pánské obleky.

Pracoval pro šest amerických prezidentů, další významné politiky, sportovce nebo umělce.

Jako dospívající byl Grünfeld vězněn v Osvětimi. Členové jeho nejbližší rodiny zde byli zavražděni.[2]

Život[editovat | editovat zdroj]

Grünfeld se narodil v létě 1928 do židovské rodiny ve vesnici Pavlovo,[2] na Podkarpatské Rusi v Československu, na území dnešní Ukrajiny. Ve věku 14 let byl spolu se svým otcem, matkou, dvěma sestrami, bratrem a prarodiči zatčen. Všichni byli transportováni do koncentračního tábora Osvětim, [3] kde byli jeho sestry, malý bratr a prarodiče okamžitě posláni do plynové komory. Následovala je jeho matka, která nebyla schopna opustit své dítě. Naživu zůstal jen Grünfeld a jeho otec. Rozhodli se oddělit, protože otec předpokládal, že tak budou mít větší šanci na přežití.

Během svého pobytu v Osvětimi Grünfeld poznal, jakou sílu může mít oblečení. Poté, co byl zbit za to, že nedopatřením roztrhl nacistovi košili, ji ukradl, opravil a nosil ji pod vězeňským oděvem po celou dobu svého pobytu v táboře jako talisman. I tato zkušenost přispěla k tomu, že se stal jedním z nejúspěšnějších a nejslavnějších pánských krejčích v Americe.[4]

Ke konci druhé světové války byl Grünfeld spolu s dalšími vězni z Osvětimi přemístěn do koncentračního tábora Buchenwald. V dubnu 1945 na tábor zaútočila americká armáda a osvobodila jeho vězně. Potřásl si zde rukou s budoucím americkým prezidentem, generálem Dwightem Eisenhowerem. Vedle Grünfelda tehdy stál budoucí nositel Nobelovy cena za mír, spisovatel a filozof Elie Wiesel, který později ve své tvorbě zpracoval zkušenosti z koncentračních táborů.[2]

Po válce Grünfeld strávil další dva roky hledáním své rodiny, aniž by věděl, že nikdo z nich válku nepřežil. Jeho otec byl zabit jen týden před osvobozením svého tábora.

V roce 1947, ve věku 19 let, tak Grünfeld nastoupil na loď do Spojených států. Žil u bohatých příbuzných v Baltimoru.[2] Brzy se ale přestěhoval do New Yorku, kde žila jeho teta.[3] Změnil si jméno na Greenfield.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

V roce 1947 ho český imigrant zavedl do GGG Clothing, výrobce oděvů v Brooklynu, kde byl najat jako „floor boy“.[2] Jeho krejčovské dovednosti a pověst rostly. Jeho prvním velkým klientem byl na počátku 50. let právě generál Eisenhower, který se tehdy připravoval na kandidaturu na prezidenta.[2]

V roce 1977 Greenfield firmu GGG Clothing koupil a přejmenoval ji na Martin Greenfield Clothiers. Do roku 2010 se rozrostla ze šesti na 117 zaměstnanců.[3]

Mezi Greenfieldovy klienty patřili američtí prezidenti Dwight Eisenhower, Lyndon B. Johnson, Gerald Ford, Bill Clinton, Barack Obama i Donald Trump; generál Colin Powell, herci Paul Newman, Leonardo DiCaprio, Conan O'Brien, Jimmy Fallon, Johnny Depp a Ben Affleck, kardinál Edward Egan, sportovci Patrick Ewing, Shaquille O'Neal, LeBron James, Carmelo Anthony a Wayne Gretzky nebo podnikatel Michael Bloomberg.[2][3][5]

Zemřel v březnu 2024 ve věku 95 let.[6]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

Se svou ženou Arlene se Greenfield oženil v roce 1956. Měli dva syny, Jaye a Toda. Oba synové pracují v rodinné společnosti.[3]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

V roce 2014 vydal Greenfield své paměti s názvem Measure of a Man: From Auschwitz Survivor to Presidents' Tailor.[5] Česky vyšly pod názvem Krejčí z Osvětimi, v nakladatelství Brána, 2019, ISBN 978-80-7617-191-6.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Martin Greenfield na anglické Wikipedii.

  1. www.washingtonpost.com. Dostupné online. 
  2. a b c d e f g articles.washingtonpost.com. Dostupné online. Martel, Ned (October 31, 2012). . The Washington Post. Archived from the original Archivováno 18. 4. 2016 na Wayback Machine. on June 20, 2013.
  3. a b c d e www.nytimes.com. Dostupné online. Farmer, Ann (November 5, 2010). "A Tailor, Called Upon by Designers and Politicians". The New York Times.
  4. Dostupné online. 
  5. a b www.thedailybeast.com. Dostupné online. Greenfield, Martin (5 December 2014). "From Auschwitz to the White House: One Tailor's American Tale". The Daily Beast.
  6. Martin Greenfield, Tailor to Sinatra, Obama, Trump and Shaq, Dies at 95. The New York Times [online]. 2024-03-20. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]